Pes jako domácí mazlíček

Pokud se rozhodnete pořídit si nejlepšího čtyřnohého přítele je nutné si koupi předem co nejlépe rozmyslet. Budu mít vůbec na svého miláčka dostatek času? Pokud chodím na 12 hodinové směny nejspíš to nepůjde a nebude to dělat dobrotu. Pes potřebuje mít neustálou péči a to hlavně v prvních měsících života. Umíte si představit nechat dvouměsíční štěně 12 hodin doma samotné? To je šílená a nereálná představa. Pokud z něj nechcete mít nervního neurotika je vaše přítomnost nezbytná. A učit ho, že odcházíte postupně a na jen krátkou dobu. A také ho dostatečně chválit a odměňovat za každou chviličku kterou vydrží o samotě.

ohař

Jen tak to půjde a po vašem odchodu nebude dělat naschvály a nepořádek. Za další jste schopni mu dát dostatek pohybu? Záleží jakou rasu budete preferovat, ale každý pes potřebuje minimálně jednu hodinu denně běhat po venku. A to nezmiňuji, že pes si také potřebuje hrát a zaměstnávat. Nestačí ho jen vzít ven vyčůrat a vykálet. Pes potřebuje aktivity, kde může uplatnit svoje vrozené schopnosti a talenty. Třeba ho učit stopovat nebo agility. Každou aktivitu ocení a to zejména v mladém věku. Rozhodnout se jaké plemeno se ke mě a popřípadě k moji rodině hodí. A vyhovuje vašemu životnímu rytmu.

mazlíček

Rasa psa je daná. A nedá se přeučovat. Proto je vhodné si vše zjistit ještě předtím než si psa pořídíte. Už při výběru můžete zpozorovat první signály. Pokud je štěně hravé a všímavé bude z něj určitě skvělý společník. Naopak zdáli se přehnaně agresivní nebo bázlivý štěně si raději nekupujte. Můžete vyzkoušet dát mu ruku do misky s krmením. Pokud na vás pes zavrčí je to rozhodně špatně. A tento pes má špatné návyky a ještě k tomu je dost agresivní a dominantní. Rozmyslete si také zda chcete psa do bytu a nebo na zahradu. V současné době je asi nejvíce trendy zlatý retrívr. Jsou společenští a dají se lehce vychovat a vycvičit a jsou vhodné k dětem. Jako další je německý ovčák a v oblibě také stále stoupá československý vlčák.